MERCURE A/D AMSTEL
AMSTERDAM

Opdrachtgever:
Accor Hotels Nederland
Aannemer:
HBG Utiliteitsbouw Amsterdam
Programma:
uitbreiding met 200 kamers
Status:
gereed 2003

In 1988 ontwierpen wij een hotel aan de Utrechtseweg in Amsterdam als vervanging van het, na 25 jaar, in verval geraakte Euromotel. Op basis van een door ons ontworpen stedenbouwkundig plan ontstond er ruimte voor vier kantoorvilla’s en een hotel met 180 kamers, vergaderfaciliteiten, restaurants etc.

Het hotel werd in 1990 in gebruik genomen. Tien jaar later had Mercure behoefte aan meer capaciteit, waarin ca. 200 hotelkamers aan het bestaande hotel moesten worden toegevoegd. Omdat het bestaande hotel 12 bouwlagen telt hebben wij gemeend dat het nieuw toe te voegen volume los moet staan van het bestaande, compact en hoog moet zijn, verwantschap moet hebben met het huidige gebouw, maar toch een eigen kracht moet uitstralen.

De nieuwe uitbreiding is ontworpen als een ranke toren van 20 bouwlagen welke dwars is geplaatst op het huidige beddenblok. Het panoramisch uitzicht op Amsterdam wordt versterkt door de gebogen vorm van de plattegrond. Mede door de hoogte, maar vooral door de vormgeving en de relatie met de bestaande volumes heeft het gebouw een landmark functie verkregen aan één van de zuidelijke poorten van Amsterdam.

NL | EN

Follow Neelu Boparai