KOEMARKT E.O.
PURMEREND

Opdrachtgever:
Gemeente Purmerend
Aannemer:
-
Programma:
visie voor vernieuwing van het leegkomend Veemarkt terrein, in het historische centrum van Purmerend
Status:
project 2000

De historisch kern van Purmerend werd ruim 750 jaar geleden gesticht rond de plek die nu de Kaasmarkt heet. In 1410 werd het Slot Purmerend gebouwd alsmede de stadswallen, waarvan op diverse plaatsen de rudimenten nog zichtbaar zijn. Het verkrijgen van stadsrechten gaf Purmerend de herkenning als regionaal centrum. De veemarkt, die inmiddels ruim 500 jaar bestaat, was een rechtstreekse uiting van het belang van Purmerend voor de omgeving.
De Veemarkt van Purmerend heeft jarenlang een florissante groei meegemaakt. Bij de groei van de Veemarkt door de jaren heen is steeds meer beslag gelegd op delen van de binnenstad. Zo werd de huidige Schapenmarkt, waar in het verleden een gracht en bebouwing stonden, vrij gemaakt voor de markt.

In de afgelopen decennia heeft de Veemarkt aan economische betekenis veel verloren. De vraag rijst of de markt in de toekomst zal blijven bestaan.
De onderhavige studie draagt ideeën aan voor een vernieuwing van de binnenstad, in de gebieden waar de Veemarkt gesitueerd was.

NL | EN

Follow Neelu Boparai