ALEXANDERSTRAAT E.O.
LEIDEN

Opdrachtgever:
De Sleutels van Zijl en Vliet
Aannemer:
-
Programma:
visie voor ca.35 woningen
Status:
prijsvraag 2009

De omgeving van de Alexanderstraat, Anna PauIownastraat en Herensingel is onderdeel van het Noorderkwartier, de eerste uitbreidingswijk buiten het historische stadcentrum van Leiden. In 1915 werd de toenmalige bebouwing gesloopt en de sloten gedempt om plaats te maken voor de stadsuitbreiding. In de jaren ‘20 is gestart met de bouw van deze wijk. Deze woningen zijn gebouwd door de woningbouwverenigingen waaruit de Sleutels van Zijl en Vliet is ontstaan. In 1925 werd de Onze Lieve Vrouwenhemelvaart en Sint Joseph kerk, ontworpen door Leo van der Laan (vader van Dom Hans van der Laan) gerealiseerd op de hoek van de Alexanderstraat en de Herensingel.
Op deze locatie die vrijkomt moesten we stedenbouwkundige en architectonische oplossing vinden voor 35 eengezinswoningen. De Alexanderstraat die op dit moment staat vol met overal geparkeerde auto’s verdient naar onze mening betere uitstraling. We hebben geprobeerd om meer ruimte en lucht te scheppen in deze straat door parkeren aan een zijde op te lossen en aan de andere kant van de straat meer ruimte en privacy aan de woningen te geven. Dit idee is versterkt door deze woningen te voorzien van grote overstekken en colonnades.
In de stempel naast de kerk tussen de Alexanderstraat en Anna Paulownastraat hebben we andere type woningen toegepast (rug aan rug woningen) wat ons ruimte heeft gegeven om een mooi plein naast de kerk te creëren. Dit is wat naar onze mening vooral ontbreekt in deze wijk: ruimte, een rustige plek waar mensen bij elkaar kunnen komen. Bewoners willen in een ‘gezellige’ omgeving wonen. Rust, ruimte en een veilige buitenomgeving met weinig verkeer. Een buurt waar kinderen veilig buiten kunnen spelen. Een plek waar mensen een ‘community’ gevoel kunnen ontwikkelen. Op de hoek van de Alexanderstraat en Herensingel hebben we een hoekoplossing bedacht waarin drie eengezinswoningen zijn huisgevestigd. Deze drielaagse woningen hebben een mooi uitzicht over de Herensingel en qua architectonische uitstraling sluiten ze zich goed aan de naastliggende bestaande bebouwing.
Gezien het feit dat de kerk ontworpen was door de vader van Dom Hans van der Laan hebben wij ons voor dit plan laten inspireren door de architectuurstijl van de Bossche School die geleid werd door Dom Hans van der Laan die het plastisch getal introduceerde.
Deze verhoudingsleer is ontwikkeld op basis van de Gulden Snede. Belangrijk kenmerk is dat de gebouwen sober zijn vormgegeven waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van beton, baksteen en hout. Verder zijn de orthogonale vormgeving en diepe negge kenmerkend.













NL | EN

Follow Neelu Boparai