SCHEPENWIJK
MEDEMBLIK

Opdrachtgever:
Bouwfonds Ontwikkeling BV
Aannemer:
-
Programma:
visie voor ca. 175 woningen
Status:
prijsvraag 2005, gewonnen

Voor deze prijsvraag hebben we een visie neergelegd voor de wijk Schepenwijk II, aan de rand van Medemblik. Jaren ’30 architectuur en rijke architectuur in de binnenstad van Medemblik waren onze inspiratie voor dit plan. Dat is goed te lezen in rankheid en rijzigheid, verdikte kozijnen, accenten zoals speklagen of dikke kaders rondom de voordeuren, slanke metselwerk penanten. In deze stedenbouwkundige opzet speelt water een grote rol. Bijna alle kavels liggen aan het water. Daarom hebben we veel aandacht geschonken aan alle gevels omdat ze naar onze mening allemaal even belangrijk zijn.

Alle bouwblokken zijn twee lagen hoog en voorzien van een langs of dwars kap. Uitzondering is het appartementengebouw met een bouwlaag extra. Door eerste twee lagen in metselwerk uit te voeren en de derde laag in een andere materiaal krijgt dit gebouw een “lichtere” uitstraling en vormt samen met de rest in deze wijk een samenhangend geheel. Het materiaalgebruik is eenvoudig - baksteen, hout en dakpannen. Veel contrasten in kleurstelling, verschillende kaprichtingen, accenten in de gevels en zorgvuldige detaillering zorgen voor een beeld vol diversiteit.

Typologie van de woningen varieert: twee types van twee onder een kap woning (geschakeld of vrijstaand), vrijstaande woningen, rijwoningen en appartementen.
Door flexibele plattegronden en veel uitbreidings- en inrichtingsopties die we hebben bedacht kunnen de toekomstige bewoners bijvoorbeeld zelf kiezen of ze straat of tuingerichte woning willen hebben. Diversiteit in woningtypes en flexibiliteit in de plattegronden maken de doorstroommogelijkheden binnen de wijk mogelijk en de wijk wordt interessant voor meerdere doelgroepen.


NL | EN

Follow Neelu Boparai