DE PUNT OSDORP
AMSTERDAM

Opdrachtgever:
Ymere Ontwikkeling BV
Aannemer:
-
Programma:
visie voor ca. 163 woningen
Status:
prijsvraag 2007, gewonnen

Het plangebied grenst aan twee groene zones de Osdorperban en de waterpartij van Langswater. Dit zijn de waardevolle groenzones die een duidelijke meerwaarde aan deze locatie meegeven.

De huidige bebouwingsstructuur laat echter minpunten zien:
Verouderde woningen en openbare ruimtes
Gebrek aan identiteit door onduidelijke plekken op straat / voordeuren en achtertuinen tegenover elkaar
Gebrek aan sociale controle

Kenmerken van het uitwerkingsplan:
Duidelijke voor- en achterkanten
Veel autovrije gebieden (veilig spelen, ontmoetingsplekken voor buurtbewoners)
Heldere groenstructuur
Aandacht voor kopse kanten van de diverse stempels

De nieuwbouw ontwikkeling zal niet alleen stedenbouwkundig maar ook in het uiteindelijke architectonische beeld een onderdeel moeten zijn van deze wijk. Een wijk dat is verankerd op zijn plek, niet historiserend maar juist een inspirerend en vernieuwend beeld oplevert. Een plek waar mensen een 'sense of community' kunnen ontwikkelen.

Bewoners willen in een 'gezellige' omgeving wonen. Rust, ruimte en een veilige buitenomgeving met weinig verkeer. Een buurt waar kinderen veilig buiten kunnen spelen. Mede door de verschijning van deze wijken ontstaat het gemeenschap gevoel. Meestal identificeren mensen zich met de gewone plekken uit hun dagelijks bestaan zoals de school, een park, de straat en het huis waarin ze wonen.
In onze architectonische beeld zijn wij op zoek gegaan naar een concept waarbinnen alle woningen van verschillende omvang gestalte krijgen. Verschillen in hoogtes, tuinmuren en pleintjes moeten voor een gevarieerd geheel zorgen.

NL | EN

Follow Neelu Boparai