BRANDWEERPOST
HALFWEG

Opdrachtgever:
Gemeente Haarlemmermeer
Aannemer:
De Combi Deventer
Programma:
Brandweerpost voor vrijwillige brandweer
Status:
gereed 2014

De ongebruikelijke locatie voor de nieuwe brandweerpost in Halfweg- Zwanenburg is op een driehoekig kavel omringd door verkeersaders. De voormalige te klein geworden post is vervangen door een nieuw gebouw wat tegemoet komt aan de wensen van de brandweer.

Het streven was een doelmatig gebouw waarin de logistiek van het uitrukken op de begane grond centraal staat. Daarnaast moest het gebouw zich verankeren in zijn omgeving zodat het als object ook een ruimtelijke meerwaarde voor deze locatie met zich mee brengt. De schuine lijnen van waaruit deze plek is voortgekomen zijn inspiratie geweest voor een niet alledaags ontwerp.

Haaks op de heldere logistiek van de begane grond staat de oriŽntatie en vormgeving van de bovenbouw. De veelheid aan richtingen die uit de omgeving van de locatie voortkomen hebben geleid tot een Ďvrijeí vorm. De bovenbouw bestaat vooral uit een grote ruimte die fungeert als instructie- en ontspanningsruimte voor de vrijwilligers en is nadrukkelijk georiŽnteerd op de punt van de locatie van waaruit het zicht naar de omgeving toe het best waarneembaar is. De insnoeringen in de bovenbouw brengen een verkleining van het bouwvolume met zich mee.

Het gebouw heeft op de begane grond een transparant karakter. Van binnen naar buiten biedt het een dynamische blik op het voorbijgaande verkeer van de Oranje Nassaustraat. Als verschijning in het dorp illustreren de activiteiten en het gebruik de paraatheid van de brandweer voor de collectieve veiligheid.

De materialisering van het gebouw is in stoere donkergrijze staalplaten met een steeds wisselende breedte afgewisseld door glazen puien. De opstelplaats van de autoís heeft een zeer transparant karakter en is derhalve als etalage voorzien van helder glas. De donkere staalplaten gevel wordt van de glazen pui van de opstelplaats van de wagens gescheiden door een betonnen band die twee sferen scheidt en rondom het gebouw loopt. Deze band zorgt ervoor dat zowel op maaiveld als op de eerste etage de mogelijkheid ontstaat om UNEXPECTED GREEN te realiseren. Het gebrek aan een groene context op deze locatie wordt hiermee opgeheven.













NL | EN

Follow Neelu Boparai