WIJKPOST WORMERPLEIN
PURMEREND

Opdrachtgever:
Politie Zaanstreek
Aannemer:
De Vries Aannemers BV
Programma:
verzamelgebouw politie en wijkbeheer
Status:
gereed 2001

De locatie ligt aan een rotonde. Een belangrijk knooppunt in deze wijk voor langzaam en snel verkeer en het Wormerplein, die veel ingrediënten biedt waar het ontwerp op inspeelt.

Als concept is gekozen om een spel te spelen met het diverse verkeer dat op deze plek samenkomt. Aan de rotonde zijde het rijdende verkeer en aan de zijde van het plein de geparkeerde auto’s. Het gebouw is in essentie opgebouwd uit twee volumes; de een van metselwerk en de ander een gebogen volume bekleed met aluminiumkleurig golfplaat.

Het metselwerk volume dient als verankering in de situatie. Dit volume wordt doorsneden door de entree aan de pleinzijde en de vide. Hier bevinden zich op de begane grond de voor publiek toegankelijke ruimten. Met de vide wordt ook een verbinding gelegd met de niet voor publiek toegankelijke ruimten in het op de verdieping gelegen gebogen aluminiumkleurige volume.

Dit volume ligt boven de statische onderbouw en boort aan de noordzijde, op de kop van het gebouw, dwars door het gemetselde volume van de onderbouw heen. Het contrast tussen de twee volumes zowel v.w.b. de materialisering alsmede de dynamiek die tussen de twee vormen is ontstaan, heeft een duidelijke relatie met de diverse snelheden die zich op de rotonde waar het gebouw aan ligt afspelen. Zowel langzaam als autoverkeer kunnen zichzelf in dit ontwerp vinden. De één rustig als de onderbouw en de ander snel als de bovenbouw.













NL | EN

Follow Neelu Boparai