EILANDENRIJK
PURMEREND

Opdrachtgever:
Bouwfonds Ontwikkeling BV
Aannemer:
Witkamp Bouw BV
Programma:
44 vrijstaande woningen
Status:
gereed 2007

Het Eilandenrijk is onderdeel van Kwadrant IV in Weidevenne en ligt op de grens van het veenweide landschap. Het stedenbouwkundig plan van Roeleveld-Sikkes architekten behelst eilanden, rijk aan groen en water, die qua structuur goed aansluiten op de structuur van het slagenlandschap. Haaks op de richting van de eilanden zijn drie assen gemaakt. Wij hebben in dit plan 44 vrijstaande woningen ontworpen in twee verschillende types.

De Basiswoning is een riante woning en heeft een kap met een flauwe dakhelling met grote overstekken. Bij het ontwerpen van de gevels hebben we veel aandacht aan alle gevels geschonken omdat ze allemaal even belangrijk zijn. Er zijn drie materialen toegepast: baksteen, hout en glas. De robuuste metselwerk vlakken worden doorbroken door de vlakken bekleed met houten latten die steeds in dichtheid variëren. Op deze manier zijn de gevels plastisch en gelaagd geworden. Door de combinatie van bruintinten van steen en hout hebben deze woningen een warmte uitstraling.

Op de knikpunten van de radialen en de assen zijn zes accentwoningen gerealiseerd die qua uitstraling en hoogte een uitzondering zijn ten opzichte van de rest van de wijk. Deze woningen zijn drie verdiepingen hoog en hebben een lessenaarkap. Dit volume is als het ware ingeklemd tussen de twee metselwerk schijven en opent zich aan de voor en achterzijde naar het water of de straat toe. Alle woningen hebben grote terrassen aan het water.

NL | EN

Follow Neelu Boparai