KONINGSHOF I
AMSTERDAM

Opdrachtgever:
VOF Delta Royal
Aannemer:
Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen BV
Programma:
10 woningen en bedrijfsruimte
Status:
gereed 2005

De waterwoningen in dit plandeel vormen de noordelijke rand van de wijk Laag Koningshof die grenst aan de G-buurt. Zij liggen direct aan het water dat het zogenaamde GK-gebied doorsnijdt. In de structuurvisie is deze waterloop tot Groene Wig benoemd, een groene lijn die de GK-buurt in oostelijke richting met de Bijlmerweide en in de andere richting met het Bijlmerpark verbindt. De s-Gravendijkdreef vormt hierbij de belangrijkste verbindingsroute tussen de G-buurt en de K-buurt.

De woningen hebben drie verdiepingen met de woonkamer en of keuken op de eerste verdieping vanwege hun oriëntatie op het water en de straat. De woonkamer aan de waterzijde staat via een vide in open verbinding met de waterkamer die zich verdiept ten opzichte van het maaiveld vlak boven het waterpeil bevindt. Op de bovenste laag liggen de slaapkamers. De entreehal heeft extra hoogte gekregen.

Daar waar de waterwoningen de s-Gravendijkdreef ontmoeten, is een bijzondere oplossing bedacht met daarin twee appartementen en een bedrijfsruimte op de begane grond. De waterwoningen die langs de s-Gravendijkdreef liggen zijn uit twee lagen opgebouwd. Op de begane grond bevinden zich de woonkamer en keuken. Parkeren gebeurt op eigen terrein. Op de bovenste laag liggen vier slaapkamers. Alle waterwoningen hebben een vlonder dat boven het water zweeft.

NL | EN

Follow Neelu Boparai