POLDERWEIJDE
OBDAM

Opdrachtgever:
De Woonschakel, Esdégé-Reigersdaal
Aannemer:
Mulder Obdam BV
Programma:
24 appartementen
Status:
gereed 2011

Het gebouw is vier verdiepingen hoog en heeft twee gebruikers en daarmee ook twee programma’s die horizontaal van elkaar gescheiden zijn. In de eerste twee bouwlagen zijn 12 zorgappartementen van Esdégé-Reigersdaal gesitueerd met gemeenschappelijke voorzieningen zoals gemeenschappelijke ruimtes, kantoren van begeleiders, vergaderkamer, bergingen, etc. Op de 3e en 4e verdieping bevinden zich 12 huurappartementen van de Woonschakel. De twee verschillende programma’s gecombineerd met de gegeven rooilijnen leverde in combinatie met het beeldkwaliteitplan een complexe opgave.

Onze inspiratie voor dit project waren de oude houten schuren die in Noord-Holland overal te vinden zijn. Dat is te zien in de schuine daken, dakpannen die doorgetrokken zijn naar de gevels en geveldelen die bekleed zijn met verticale houten delen. Dieprode baksteen gevels geven een stoer en stevig karakter aan dit gebouw.

Door de hoogte en vorm dreigde het gebouw massief te worden. Om beter aan te sluiten op de schaal van de omgeving hebben wij de gevels in kleinere segmenten gebroken en vlakken van een andere materiaal en kleur in de gevels geďntroduceerd. Deze vlakken met een kader rondom zijn bekleed met verticale houten delen in lichtgrijze kleur. Aan de zuidgevel is kleinschaligheid bereikt door middenstuk te breken in drie segmenten die trapsgewijs staan ten opzichte van elkaar.













NL | EN

Follow Neelu Boparai