FONTAINE I & II SAENDELFT
ASSENDELFT

Opdrachtgever:
Van der Gragt Ontwikkeling, Rochdale
Aannemer:
Van der Gragt Bouw BV
Programma:
142 appartementen verdeeld over 2 gebouwen en een commerciele ruimte
Status:
gereed 2011/2014

Dit plan is in het meest noordelijk gelegen deel van de nieuwe woonwijk Saendelft gesitueerd. Het plan behelst 142 appartementen verdeeld over 2 gebouwen. De woningen liggen binnen de geluidszone van het spoor Zaandam-Uitgeest, de provinciale weg N203, de Saendelverlaan en de Witte Ring. Dit had invloed op het stedenbouwkundig ontwerp, maar ook op de architectuur.

Het thema voor dit plangebied was nieuw stedelijk. Robuuste, stevige baksteen architectuur met variatie, ritme en accenten in het gevelbeeld, rekening houdend met de menselijke schaal en maat.

Het eerste appartementengebouw (Fontaine I) is 91 m lang en bevat 39 koopappartementen in de ene helft van het gebouw en 33 huurappartementen in de andere. In het midden van het gebouw bevindt zich het trappenhuis wat door middel van de zeven lagen hoge, glazen gevel vanaf beide zijden van het gebouw goed zichtbaar is. Dit gebouw moest een stevig en stoere uitstraling krijgen.

Het tweede appartementengebouw (Fontaine II) is qua vorm bijna gelijk en bevat 70 koopwoningen. Dit gebouw bezit ook een commerciele ruimte nabij de uitgang van het treinstation.

Om diepte en reliëf in de gevels te creëren hebben wij gekozen voor een geparcelleerde gevelopbouw. De gevels die tegen de woonwijk aan liggen zijn voorzien van metselwerk in relatie tot de omringende laagbouwwoningen. Op een aantal plekken zijn geperforeerde stalen platen gebruikt die de sfeer van de gevel aan het spoor ook hier laat doorschemeren.

NL | EN

Follow Neelu Boparai