STADSHOVEN
PURMEREND

Opdrachtgever:
Bouwfonds Ontwikkeling BV, Rochdale
Aannemer:
HSB Bouw BV
Programma:
230 woningen
Status:
gereed 2007

Kwadrant Europa, de laatste nieuwbouwlocatie in Weidevenne, is ingeklemd tussen het Noord-Hollands Kanaal, de Kop van West, de rijksweg A7 en de Laan der Continenten. In het noorden van dit kwadrant zijn de Stadshoven gepland. Het Stadshof is een gesloten blok met een stedelijke en formele uitstraling aan de buitenkant en een rustig, informeel binnenhof waar bewoners hun auto kunnen parkeren en kinderen veilig kunnen spelen.

De woningen in de hoven zijn drie verdiepingen hoog. Wij hebben 5 verschillende voorgevels ontworpen voor deze laagbouwwoningen en ieder hof eigen karakter gegeven met een eigen kleurenpalet, bestaande uit 3 verschillende stenen. De variatie in gevelbeeld is bereikt door het verschil in dakranden en de geparcelleerde gevelopbouw. Bij de verdeling van de woningen kon elke potentiële koper een keuze maken uit een van de 5 gevels en een van de drie stenen. Als enige spelregel gold er dat men niet mocht kiezen wat de buren hadden gekozen. Zo kon de optimale variatie per hof worden gerealiseerd.

De twee blokken vormen een wand langs de rijksweg A7, als een geluidswal voor de achterliggende laagbouw in de hoven. Het feit dat deze gevels doof zijn had veel invloed op het ontwerp. Het verkeer van de rijksweg A7 en de snelheid waren voor ons de juiste inspiratie. Het resultaat is een gevelcompositie vol dynamiek en speelsheid door het toepassen van betonnen kaders in verschillende vormen ter plaatse van de buitenruimtes en een metselwerkpatroon ontworpen volgens de reeks van Fibonacci.

Door de buitenruimte te voorzien van geluidsabsorberend materiaal en geluidswerende balustrades was het toch mogelijk de woningen natuurlijk te ventileren en te voorzien van een balkon.

NL | EN

Follow Neelu Boparai