VOORDAM
ALKMAAR

Opdrachtgever:
Bouwfonds Ontwikkeling BV
Aannemer:
Teerenstra Bouw BV
Programma:
27 appartementen
Status:
gereed 2007

Dit nieuwbouw project ligt op een heel bijzonder plek in Alkmaar, tegenover het Waagplein waar men al jaren s vrijdags komt om de kaasdragers te bekijken. Het plan Voordam bestaat uit de panden Voordam 13 en 15 en Zijdam 4.

Na veel studie en grondig onderzoek is het resultaat een gebouw met 28 appartementen die zich naadloos voegt in zijn omgeving. In het bestaande monumentale pand op Voordam 13 zijn 9 appartementen gesitueerd. In het nieuw te bouwen deel op Voordam 15 zijn 18 appartementen gerealiseerd. Ter plaatse van de Zijdam 4 ontstond ruimte voor een eengezinswoning.

De woningen in het pand Voordam 13 zijn naar voorbeeld van oude panden ontworpen: met een voorhuis en een achterhuis, gescheiden door een lichthof wat extra licht geeft en leid tot extra woonkwaliteit in de woning. Om een buitenruimte voor deze woningen te creëren zijn op de achtergevel van dit pand kleine balkonnetjes met een tea-for-two-zitje opgehangen.

De toegepaste materialen zijn baksteen, natuursteen en glas. Deze materialen zijn pandsgewijs toegepast. De rooilijnen van de belendende bebouwing dienden als ontwerpmiddel om te komen tot de juiste aanheling van het stedelijk weefsel. Het variëren in de raampartijen per pand refereert naar de historische gevel composities in de directe omgeving.

NL | EN

Follow Neelu Boparai