SMO
HOOFDDORP

Opdrachtgever:
Gemeente Hoofddorp
Aannemer:
-
Programma:
structurele maatschappelijke opvang
Status:
prijsvraag 2010

Het huidige SMO (structurele maatschappelijke opvang) is sinds 2007 in gebruik als tijdelijke voorziening aan de Hoofdweg in Hoofddorp. Het nieuwe ontwerp voorziet in een permanente voorziening waarin volwaardig en begeleid wonen mogelijk is voor een periode van maximaal 9 maanden. De doelgroep betreft gezinnen die vanwege huiselijk geweld of door schulden dakloos zijn geworden.

Het gebouw wordt gevormd door een rechthoekig compact bouwvolume over 4 lagen. De hoofdentree is direct waarneembaar vanaf de Hoofdvaart. Het gebouw is georganiseerd rondom een atrium, die de ruimtelijke verbinding maakt tussen de entree en de speelruimte van de opvang. Het atrium functioneert tegelijkertijd als een overdekte buitenruimte. Op de begane grond zijn de kantoren en bergingen gesitueerd. ís Avonds is er de mogelijkheid om deze kantoorruimtes multifunctioneel te gebruiken. Hierdoor is in de avonduren het gebouw ook levendig aan de doorgaande route.

De structuur van het gebouw is flexibel en maakt diverse accommodaties mogelijk. Ze bestaan uit zelfstandige wooneenheden met 1 tot 4 slaapkamers. Het atrium zorgt voor passieve zonne-energie in de winter en nachtkoeling in de zomer. De SMO voorziet de doelgroep van een veilige plek.

NL | EN

Follow Neelu Boparai